01 ноември 2008

Нов фактор на читаемостта


Шрифт, кегел, лединг, дължина на реда, цвят и репродукция, медия... всички познати фактори на читаемостта сега са допълнени с още един – разстояние между буквите, съобщава fontblog. Един от учените невролози на Нюйоркския университет представя в списание Nature Neuroscience студията си, според която решаващият фактор за благоприятните за рецепция текстове е разстоянието между буквите. Според тезата на автора не бива да бъде прекрачвано едно минимално критично отстояние, за да може мозъкът да възприема думите и текстовете без усилие. Ако една книга се чете от по-голямо разстояние, буквите сякаш се „сместват” и започват да се сливат една с друга. Изследването установява утежнено декодиране на текст с несъответстващи междубуквените отстояния. Това важи и за обекти от ежедневието, които се наблюдават от дистанция, а не притежават сочените за ергономични величини по този фактор.

8 коментара:

Анонимен каза...

Често се случва да се набива много текст на ограничено място, като той се свива до такава степен, че и буквите се слепват, да не говорим за разстояние!

Веселина Вълканова каза...

Да, така е, особено неприятно е при безсерифните шрифтове, където няма естествени буфери...

Анонимен каза...

За "читаемост" не бях чувала, не се ли казва "четимост" :)

Веселина Вълканова каза...

"Четимост" няма, има "четивност", "четливост", "добра читаемост"

Емил Димитров каза...

Е, добре! Радвам се!

Aleksander Radoslavov каза...

Този фактор е отдавна познат още от 18 век...
Напънали се американските учени че открили и топлата вода (Hot water made in USA) ;)

krack каза...

@Aleksander Radoslavov, дай някакво инфо, източник за това откритие от 18 век, аз съм учил типографска история, но не ми е познат :)

ART Penkova Rumiana каза...

Намаленият керн на буквите + кегела затруднява и печатарите в отпечатването.
Също така преди около 5 години се срещаха книги с твърде разтеглени междубуквени разстояния. Причината е ясна.
Към този момент обаче за качество ще говорим единствено когато се осъществява добра комуникация между поръчител (клиент) и дизайнер. Отсъства ли - тогава ще е нужно друго решение...

Публикуване на коментар